Het kan: jezelf opsluiten in een weekendtas

Aangepast op

Is het mogelijk: jezelf in een weekendtas proppen en de tas ook nog eens zélf afsluiten met een hangslot? Deze vraag houdt Groot-Brittannië al bijna twee jaar in zijn greep. Op 23 augustus 2010 werd de Britse spion Gareth Williams dood gevonden in een weekendtas die op slot zat.

Nu is er eindelijk antwoord: je moet er wat geduld voor hebben, maar het kan. De Britse journalist Claire Hayhurst bewijst het.

Dieven

Hayhurst volgt aanwijzingen op van een Britse sergeant. Hij was degene die ontdekte dat het wel degelijk mogelijk is om jezelf in een tas in te sluiten. De sergeant verdiepte zich in een simpele truc die dieven gebruiken om spullen uit een tas te stelen. Daarna draaide hij de truc om. Het reslultaat van de denkwijze is hieronder te zien:

Volgens de bedenker is de truc nog makkelijker wanneer je het probeert in een badkuip: je kunt dan de badrand gebruiken om jezelf te ondersteunen. Dit zou kunnen de reden kunnen dat de tas in het bad van spion Williams lag.

300 keer

Een yogaleraar die het eerder probeerde gaf het na 300 vergeefse pogingen op. Voor de politie was het toen duidelijk: het was onmogelijk dat Williams zichzelf in de tas had gestopt. De politie denkt daarom nu dat er iemand anders bij Williams dood betrokken is. De politie kon geen enkel spoor vinden in zijn appartement, toch gaan zij uit van een misdrijf. Zij onderzoeken dna van collega's van Williams bij MI6.

Door: Tony