NOS NieuwsAangepast

Thuistap? Zelf bierbrouwen!

Was je een paar jaar geleden met een thuistap al een hele flinkerd, tegenwoordig krijg je op elk feestje een eigengetapt biertje in je handen gedrukt. Niet zo spannend meer dus.

De volgende uitdaging voor de liefhebber? Zelf bierbrouwen: het wordt steeds populairder. En, de drempel ligt ook niet al te hoog: een starterskit bierbrouwen heb je al voor 40 euro.

"Het is een beetje een hype aan het worden", vertelt Bram van See van het amateur-brouwersgilde Deltabrouwers. "Ik krijg steeds meer cursisten."

Eigen brouwerij

Antoinette van der Schriek is al 5 jaar amateurbrouwer. Als vrienden haar biertje proeven, willen ze meer. En dat kan: eind vorig jaar is Van der Schriek begonnen met Brouwerij de Liefde.

Ook al heeft ze meerdere verkooppunten, het brouwen doet ze nog steeds in eigen keuken. Dat doet ze in een ouderwetse wasketel van 40 liter. Verslaggever Harro Brouwer(!) bracht een bezoek aan de thuisbrouwerij om inspiratie op te doen. Bekijk zijn bevindingen in de reportage rechts.

Speciaalbieren

Van der Schriek is niet de enige amateurbrouwer die het professioneel aanpakt. Het aantal bierbrouwerijen is de afgelopen 2 jaar met 20 procent toegenomen. Dat is volgens de Branchevereniging Nederlandse Brouwers een direct gevolg van de toename van het aantal amateurbrouwers.

En, die amateurs blijven niet zonder succes: Nederlandse Brouwers zeggen dat er op de biermarkt steeds meer vraag is naar de speciaalbieren van de amateurbrouwers.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl