NOS NieuwsAangepast

Ook tweede Griekse formateur faalt

In Griekenland is ook de tweede poging mislukt om een coalitieregering te vormen. De leider van de radicaal-linkse partij Syriza, Alexis Tsipras, voerde zonder resultaat gesprekken met de socialistische Pasok-partij en de conservatieve partij Nieuwe Democratie.

Tsipras wil af van de afspraken met de EU en het IMF over de ingrijpende Griekse bezuiningen. Hij vindt die afspraken "barbaars". De twee andere partijen voelen daar niets voor omdat Griekenland dan niet meer kan rekenen op miljardensteun. Zij gaven in maart hun steun aan het bezuinigingsakkoord met de EU en het IMF.

Tsipras zal zijn formatieopdracht morgen teruggeven. Dan mag de socialistische voorman Evangelos Venizelos nog een poging wagen. Als ook dat niet lukt, moeten de Grieken waarschijnlijk volgende maand opnieuw naar de stembus.

Waarschuwing

Na de verkiezingen van zondag kreeg Nieuwe Democratie-leider Samaras als eerste de kans om een coalitie te vormen, maar Samaras gaf zijn opdracht al na een dag aan de president terug.

De Europese Commissie en Duitsland hebben de afgelopen dagen gewaarschuwd dat alle EU-landen zich moeten houden aan de begrotingsdiscipline. Griekenland heeft in totaal 240 miljard euro geleend onder de voorwaarde dat het land radicaal bezuinigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl