NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar EHEC medicijn

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Er komt zo snel mogelijk een uitgebreid onderzoek naar een nieuw middel tegen de EHEC-bacterie. Op een internationaal EHEC-congres werden vanochtend de eerste resultaten gepresenteerd van een voorlopig onderzoek.

Het is ontwikkeld door het kleine Canadese biotechbedrijf Thallion Pharmaceuticals. "Ons middel is veilig. Nu moet nog worden aangetoond dat het ook echt werkt", zegt Didier Reymond van Thallion. "Tot nu toe stemmen de onderzoeksresultaten optimistisch, maar dat is niet genoeg. Er is een veel groter onderzoek nodig."

EHEC is een variant van de E. coli bacterie, die frequent voorkomt in de darmen van mens en dier. Besmetting met de EHEC kan bloederige diarree veroorzaken en leiden tot de ernstige nieraandoening HUS.

Bij de EHEC-uitbraak in Duitsland vorig jaar raakten bijna 4000 mensen besmet. Van hen kregen 850 HUS, 54 mensen overleden.

Onderzoek

Aan het beperkte onderzoek hebben drie groepen van elk vijftien Argentijnse kinderen met bloederige diarree deelgenomen.

Argentinië is het land waar de meeste EHEC-besmettingen bij mensen voorkomen, jaarlijks tussen de 400 en 500. Waarschijnlijk is er een verband met de grote vleesconsumptie in dat land.

Eén groep kinderen kreeg een placebo, de tweede andere groepen kregen twee verschillende doseringen van het nieuwe middel. Dat gebeurde eenmalig en via een infuus.

Het opzetten van een groter onderzoek is lastig, omdat het aantal patiënten met HUS klein is. In Duitsland bijvoorbeeld gaat het om zo'n zestig patiënten per jaar, in Nederland zijn het er nog veel minder.

"Wij denken na over de opzet van een uitgebreider onderzoek", zegt Reymond. "Daaraan moeten veel meer proefpersonen meedoen. Dus dat onderzoek gaan we niet alleen in Latijns-Amerika doen, maar waarschijnlijk ook in de Verenigde Staten en Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl