NOS NieuwsAangepast

Advies: schrap term allochtoon

De overheid zou de termen autochtoon en allochtoon niet meer moeten gebruiken. Ook moet de etniciteit van de ouders niet langer worden geregistreerd bij de Gemeentelijke Basis Administratie. Dat schrijft de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een brief (.pdf) aan demissionair minister Leers.

Volgens de RMO is er geen wettelijke basis meer voor de overheid om de mensen in categorieën als westers allochtoon en niet-westers allochtoon te verdelen. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mag er alleen etnisch onderscheid worden gemaakt als er sprake is van voorkeursbeleid, zegt de RMO.

Geboorteplaats

Ook noemt de RMO het vreemd dat familiaire afkomst belangrijker is dan de geboorteplaats. Zo wordt iemand die in Nederland is geboren, maar wiens ouders uit het buitenland komen, aangeduid als allochtoon. Iemand die niet in Nederland is geboren, maar wel Nederlandse ouders heeft is een autochtoon.

Verder schrijft de RMO aan de minister dat juist de overheid terughoudend zou moeten zijn met maken van onderscheid naar etniciteit.

Stigmatisering

Minister Leers schrijft in een reactie dat het nodig blijft om de afkomst van migranten te registreren. Alleen met feiten en cijfers kan worden nagegaan hoe het met de migranten in de Nederlandse samenleving gaat, zegt Leers. Hij benadrukt wel dat de registratie niet mag leiden tot stigmatisering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl