NOS NieuwsAangepast

Rijkste man ter wereld wil deel van KPN hebben

De rijkste man ter wereld wil een flink deel van KPN overnemen. De Mexicaan Carlos Slim (72 jaar) is eigenaar van het grootste telecombedrijf América Móvil in Latijns-Amerika. Daarnaast heeft de Mexicaan belangen in de bankensector, in de mijnbouwindustrie en in de Amerikaanse krant the New York Times. Zo bij elkaar opgeteld maakt dit hem de rijkste man ter wereld.

8 euro biedt Slim voor elk aandeel van KPN. Op dit moment heeft Slim's bedrijf al voor 4,8 procent belangen in het telecombedrijf, maar dit zou hij willen vergroten naar 28 procent. Met zijn bod komt Slim op een totaal van 2,6 miljard euro dat hij in KPN wil stoppen. Als de deal met KPN doorgaat, is het América Móvil's eerste investering op Europese bodem. Het bod van Slim doet KPN deze ochtend in ieder geval veel goed: de koers schoot bij opening van de Amsterdamse beurs met 20 procent omhoog.

Koopjesjacht

Slim maakt handig gebruik van de economische crisis die nu speelt in Europa. De koopjesjacht voor grote spelers van buitenaf lijkt volgens analisten van persbureau Bloomberg geopend. "Het is eigenlijk erg simpel," zegt analist Martin Lara, "prijzen in Europa zijn laag door wat er allemaal gebeurt. En voor Slim een leuke gelegenheid om goedkope aandelen te kopen."

Zakenman Slim is geen kleine speler: hij mag al drie jaar achter elkaar de titel 'rijkste mens ter wereld' achter zijn naam zetten. Hoewel zijn bezit het afgelopen jaar met ongeveer 5 miljard dollar is geslonken, heeft dit aan zijn positie weinig veranderd.

69 miljard

Slim's totale vermogen wordt geschat op een grove 69 miljard Amerikaanse dollar (meer dan 52 miljard euro): 5 procent van het totale Mexicaanse bruto nationaal product. Er wordt gezegd dat Slim zo'n 28 miljoen dollar per dag verdient met al zijn bedrijven. Slim is niet alleen de keiharde zakenman: een groot deel van zijn vermogen stopt hij in liefdadigheidsfondsen.

Met een aandelenbelang van 30 procent, zou Slim volgens de regels van de aandelenmarkt een bod moeten doen op álle aandelen van KPN. Door zijn belang naar 'maar' 28 procent te willen vergroten, ziet het er niet naar uit dat América Móvil het bedrijf wil overnemen.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl