NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Israël van de baan

De geplande vervroegde verkiezingen in Israël zijn van de baan. Premier Netanyahu heeft een verrassende deal gesloten met Shaul Mofaz om een regering van nationale eenheid te vormen. Mofaz is de leider van Kadima, de grootste oppositiepartij.

Netanyahu stuurde aan op een vervroegde stembusgang na spanningen in de coalitie met een aantal ultra-orthodoxe partijen. Netanyahu's Likud en de orthodoxe partijen konden het niet eens worden over een aantal kwesties, zoals de ontmanteling van buitenposten op de Westelijke Jordaanoever.

Dienstplicht

Ook de mogelijke beëindiging van de vrijstelling van ultra-orthodoxe joden van de dienstplicht leidde tot spanningen. De vrijstelling zou op 1 augustus eindigen. De religieuze partijen willen dat de vrijstelling wordt verlengd, maar veel seculiere joden is dat een doorn in het oog.

Afgesproken is dat Kadima nu een voorstel hierover gaat doen. Ook hebben de partijen afgesproken dat Kadima-leider Mofaz vicepremier wordt.

Peilingen

Oorspronkelijk stonden de verkiezingen gepland voor oktober 2013. De Israëlische premier kan naar eigen inzicht verkiezingen uitschrijven. Waarnemers zeiden dat Netanyahu de verkiezingen mede wilde vervroegen omdat hij er op dit moment goed voor staat in de peilingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl