De stembureaus in Frankrijk zijn nog tot 20.00 uur vanavond open, maar alles wijst erop dat de socialist François Hollande de presidentsverkiezingen gaat winnen.

Zwitserse media melden dat Hollande in de exitpolls op ruime winst staat. Dat zou het einde betekenen van het presidentschap van Nicolas Sarkozy. De afgelopen weken ging Hollande in de peilingen ook al aan de leiding.

In Frankrijk zelf is het wettelijk verboden om peilingen te publiceren zolang de stembureaus open zijn. Fransen raadplegen daarom massaal Franstalige media in landen als België en Zwitsersland. Ook wordt op Twitter in codetaal over de peilingen gesproken.

Feest afgelast

De uitkomst van de peilingen is ook doorgedrongen tot de Parijzenaars. Het wordt nu steeds drukker op het Place de la Bastille, het plein waar links Frankrijk traditioneel zijn overwinningen viert.

Franse tv-stations melden dat Sarkozy vanavond naar zijn Parijse campagnehoofdkwartier zal gaan en niet naar Place de la Concorde, waar zijn aanhang van plan was de overwinning te vieren. De voorbereidingen op een eventueel overwinningsfeest zijn rond 18.30 uur geannuleerd.

STER reclame