Rotterdam heeft een Pim Fortuynplaats gekregen. Een deel van de Korte Hoogstraat, in het centrum van de stad, werd aan het eind van de middag tot Pim Fortuynplaats omgedoopt. Op die plek staat al sinds 2003 een borstbeeld van Fortuyn. Bij de onthulling van het straatnaambordje waren zo'n duizend mensen aanwezig.

Pim Fortuyn werd tien jaar geleden aan het begin van de avond op het Mediapark in Hilversum doodgeschoten door milieuactivist Volkert van der G. Vandaag is er op verschillende manieren bij zijn dood stilgestaan. Op het moment van zijn dood, om 18.06 uur, is in Rotterdam twee minuten stilte gehouden.

Herdenkingsmis

Vanochtend was er in de Laurentiuskathedraal in Rotterdam een herdenkingsmis. In 2002 werd daar het lichaam van Pim Fortuyn opgebaard. In de kerk werd vanochtend gesproken door Fortuyns broer Simon en burgemeester Abouteleb. Die vertelde dat Rotterdam na de moord het centrum van nationale rouw werd. Bij de mis in de kathedraal waren enkele honderden mensen aanwezig.

Later op de dag was er in de Burgerzaal van het stadhuis een symposium. Onder meer Paul Scheffer, Paul Schnabel en Joost Eerdmans schetsten een beeld van Fortuyn en zijn invloed op de samenleving.

STER reclame