'Oh mijn God!...Pim ligt hier...'

Aangepast op

Op 6 mei 2002, vandaag tien jaar geleden, werd Pim Fortuyn vermoord. Milieuactivist Volkert van der G. schoot Fortuyn van dichtbij neer op het Mediapark, voor de deur bij 3FM.

"Tot aan zes uur was het een hele leuke, dynamische dag. Na zes uur is het een vage waas geworden." Arjan Penders werkt in 2002 bij 3FM Nieuws en regisseert op 6 mei de uitzending van dj Ruud de Wild. Al de hele week krijgt de dj politici over de vloer, in de aanloop naar de verkiezingen van 15 mei.

Maandag 6 mei komt Pim Fortuyn langs bij de radiozender in het programma van Ruud de Wild. De nieuwe politicus staat volop in de belangstelling met zijn -op dat moment- omstreden standpunten. Net na de uitzending, rond 18.00 uur, wordt Fortuyn doodgeschoten door Volkert van der G. Twee verslaggevers van 3FM rennen naar buiten, en maken opnames van het moment net na de schietpartij.

"Oh mijn God!... Pim ligt hier..."

Een paar maanden na de moord begint de stage van Arno Leblanc bij 3FM Nieuws. In het uitzendsysteem vindt hij de opnames die verslaggevers Jeroen Stomphorst en Peter de Vries hebben gemaakt. "Ik heb gevraagd of ik dat mocht gebruiken voor mijn afstudeer-documentaire. En dat mocht."

Te horen is hoe Peter de Vries vlak na de moord naar buiten gaat en in zijn microfoon begint te praten. "Oh mijn god...oh mijn god...oh mijn god... hier op de parkeerplaats van radio 3....terwijl de STER loopt....2 minuten, 3 minuten nadat het programma is afgelopen, ligt hier Pim Fortuyn...".

Ook Jeroen Stomphorst pakt een recorder en rent naar buiten. "Ongelofelijk wat ik nu zie...Pim Fortuyn...jezus...Pim Fortuyn ligt hier gewoon. Is er niemand met EHBO? Ik kan dit niet aanzien!"

Terugblikken op de moord

Voor zijn documentaire blikt Arno terug met Jeroen, Peter en Arjan op de dag van de moord. De documentaire "Oh mijn God!... Pim ligt hier..." werd twee keer uitgezonden op Radio 1. Onder andere op 6 mei 2003, een jaar na de moord. Tegenwoordig is Arno verslaggever bij NOS op 3.

De korte versie van de documentaire wordt vanavond om 18.00 uur uitgezonden op 3FM. Zowel de korte als de lange versie zijn hiernaast te beluisteren. De lange versie is ook terug te vinden op 3fm.nl.