'Dopinggebruik normaal bij wielerploeg Rabobank'

Aangepast op

Dopinggebruik was heel normaal bij de wielerploeg van de Rabobank. Tenminste, dat schrijft de Volkskrant vandaag. Het gebruik werd zeker tot 2007 getolereerd. Dat blijkt uit gesprekken van de krant met hoofdrolspelers uit die periode.

De belangrijkste bron uit het artikel is Stefan Matschiner: begeleider van bijna alle sporters die een bloedtransfusie ondergingen bij de dopingbloedbank Humanplasma in Wenen. Drie daarvan zijn (oud-)wielrenners.

Namen

Matschiner onthult één naam: Michael Boogerd. Naast Boogerd heeft nog een andere Nederlandse sporter zijn bloed laten opslaan in Wenen. Wie dát is, wil hij niet zeggen.

De directeur van de Raboploeg tussen 2003 en 2007, Theo de Rooij, ontkent niet dat er doping is gebruikt in de ploeg. Tegen de Volkskrant zegt hij: "Als het is gebeurd, is het een weloverwogen beslissing van de medische staf geweest." Wel laat hij weten dat de verantwoordelijkheid altijd bij de renner zelf lag en onderstreept dat het gebruik nooit is aangemoedigd of betaald door de ploeg.

Sponsoring

De Rabobank zit nu in een lastig pakket: "De bank heeft altijd het hardst geroepen: 'Als er bij ons sprake is van georganiseerde dopinggebruik dan stoppen wij de sponsoring'", zegt NOS-wielerverslaggever Gio Lippens. De wielerploeg van de bank staat bekend om zijn vlekkeloze imago. De bank wil niet reageren op de inhoud van het artikel: "We willen er alleen met klem op wijzen dat er binnen de ploeg een zerotolerancebeleid wordt gehanteerd", zegt een woordvoerder van de Rabobank tegen het ANP.

Wielrenner Michael Boogerd ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres. Hij laat weten nooit bij de bloedbank te zijn geweest.

Onderzoek

Herman Ram, directeur van de dopingautoriteit, is verrast door het artikel. "Het is schokkend", zegt hij. Kan de autoriteit er nog wat aan doen? "In principe kan je tot acht jaar terug een dopingovertreding vervolgen. Maar alleen op basis van dit artikel kan daar geen sprake van zijn." Het volledige interview luister je hiernaast.

De Rabobank ziet geen aanleiding tot een onderzoek. "Over die periode hebben we indertijd al een extern onderzoek gedaan. Daarna hebben we besloten de structuur aan te passen om ons zerotolerancebeleid te kunnen naleven. Er is vanaf 2007 een nieuwe Raad van Commissarissen en een nieuwe leiding", vertelt de woordvoerder van de Rabobank.

Door: Tony