NOS WielrennenAangepast

"Rabobank tolereerde doping"

De Rabobank-wielerploeg heeft tot 2007 het gebruik van doping getolereerd. Dat meldt de Volkskrant.

De krant baseert zich op gesprekken met diverse betrokkenen uit die periode en met Stefan Matschiner, de spil uit de Oostenrijkse dopingaffaire. De Oostenrijker was manager van zijn landgenoot Bernhard Kohl die in 2008 werd gepakt op het gebruik van sera en zijn bolletjestrui van de Tour van dat jaar moest inleveren.

Matschiner stelt dat dat er in ieder geval twee Nederlanders klant waren bij de Weense dopingbloedbank Humanplasma. In het verleden werd oud-renner Michael Boogerd met de dopingzaak in verband gebracht, maar Boogerd heeft al eerder ontkend en blijft dat doen. Hij zegt nooit bij het ziekenhuis waar de transfusies plaatsvonden te zijn geweest.

Matschiner is de spil in de Oostenrijkse doping-affaire waar tientallen sporters, ook niet-wielrenners, bij betrokken zijn. In Wenen zouden zij door middel van bloedtransfusies hun prestaties hebben willen bevorderen.

"Weloverwogen beslissing van medische staf"

Oud-ploegleider van Rabobank, Theo de Rooij, ontkent niet dat er in zijn tijd als ploegleider (1996-2007) gebruikt werd door renners van de Rabobank-ploeg.

"Als het gebeurde is het een weloverwogen beslissing van de medische staf geweest." vertelt hij in de Volkskrant.

De Rooij geeft toe dat hij renners tot de orde heeft moeten roepen omdat zij op eigen houtje medische begeleiding wilden organiseren.

"(Michael) Rasmussen was wat dat betreft niet de eerste. Ik heb er al eens eerder een disciplinair gestraft. Door renners niet op te stellen in wedstrijden bijvoorbeeld". Rasmussen werd in 2007 uit de Tour de France gehaald door De Rooij, de Deen was op dat moment klassementsleider en leek op de Tour-zege af te stevenen.

Geen onverantwoorde risico's

De Rooij vertelt verder in de Volkskrant dat de ploeg geen onverantwoorde risico's nam. "Maar ook als het om medische begeleiding gaat, zul je de randjes moeten opzoeken. Voor mij heeft altijd vooropgestaan de gezondheid en welbevinden van de renner op korte en lange termijn."

De Rooij geeft in het artikel aan dat hij de verantwoording bij de renner zelf legde. De voormalig ploegleider is echter stellig dat de ploeg nooit doping heeft aangemoedigd of heeft betaald. Doping was officieel niet toegestaan door de Rabobank-formatie.

Geen onderzoek

De Rabobank ziet in de berichtgeving in de Volkskrant over het toleren van dopinggebruik in de eigen wielerploeg geen reden voor een onderzoek.

"Over die periode hebben we indertijd al een extern onderzoek gedaan. Daarna hebben wij besloten de structuur aan te passen om ons zelotolerancebeleid te kunnen naleven. Er is vanaf 2007 een nieuwe Raad van Commissarissen en een nieuwe leiding", aldus de woordvoerder van Rabobank.

Ook Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit ziet geen basis om een nieuw onderzoek te starten.

Volgens Ram, die het verhaal wel "schokkend" vindt, is het te lang geleden en moeten er sterkere bewijzen komen om een nieuw onderzoek te starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl