Aziaten staren zich letterlijk blind op studie
9 op de 10 schoolverlaters in grote steden in Azië hebben oogproblemen. Onderzoekers stelden vast dat ze bijziend zijn, en dat komt doordat ze elke dag heel hard werken op school, en te weinig zonlicht krijgen. 20 procent van de jongeren loopt zelfs het risico om blind te worden. Dat onderzoek is vandaag in The Lancet gepubliceerd.
Volgens experts ben je bijziend als je niet scherp kan zien voorbij 2 meter.
Volgens professor Ian Morgan van de Australische National University zorgt intensief studeren voor druk op de ogen, en is het goed om tussendoor even naar buiten te gaan. Zo'n 2 à 3 uur per dag zou al voldoende zijn om de druk te compenseren. Dat gebeurt de laatste jaren veel te weinig in de Aziatische steden. De onderzoekers denken dat dopamine een grote rol speelt. Blootstelling aan daglicht verhoogt het dopaminegehalte in je ogen en dat houdt je ogen gezond.
Double whammy
Wat ook niet meehelpt, is het feit dat veel kinderen in Azië een middagslaapje houden. Daardoor lopen ze ook daglicht mis. Gecombineerd met de druk om te presteren op school, krijgen ze dus een double whammy, zegt Morgan.
Volgens Morgan had voorheen 20 tot 30 procent van de kinderen in Azië oogproblemen. In de laatste twee generaties is dat aanzienlijk gestegen. "Het is duidelijk een groot probleem", zei hij tegen de BBC. "En als ze volwassen zijn, verspreidt het zich alleen maar meer."
Jarenlang werd gedacht dat het een genetisch probleem was. Maar dit onderzoek werpt daar ander licht op. In Singapore, waar veel mensen uit China, Maleisië en India wonen, wordt het probleem ook groter.
Door: Helen