NOS NieuwsAangepast

Labour op winst in Groot-Brittannië

Bij de lokale verkiezingen in Groot-Brittannië hebben de Conservatieven verloren. Veel kiezers hebben op Labour gestemd, blijkt uit de voorlopige uitslagen.

De sociaal-democraten zouden 39 procent van de stemmen hebben gekregen, de Conservatieven 31 procent. De Liberaal Democraten, die samen met de Conservatieven in de regeringscoalitie zitten, zouden blijven steken op 16 procent van de stemmen.

In allerlei steden en regio's in Engeland, Wales en Schotland werden gisteren nieuwe bestuurders gekozen. Het ging om ruim 4700 zetels in 128 gemeentebesturen en regionale besturen. In twintig steden, waaronder in Birmingham en Cardiff, heeft Labour gewonnen.

Crisis

De uitslag van de burgemeestersverkiezing in Londen lijkt een ander beeld te geven. Volgens de peilingen stevent de conservatieve zittende burgemeester Boris Johnson af op een overwinning op zijn linkse aartsrivaal en voorganger Ken Livingstone.

De tussentijdse verkiezingen zijn een graadmeter voor de regering van premier Cameron. Veel kiezers keren hem de rug toe omdat hij er niet in slaagt om het land uit de economische crisis te halen. Onlangs werd bekend dat Groot-Brittannië weer in een recessie zit.

Labourleider Ed Miliband spreekt van een "wake-up call" voor de Conservatieven en Liberaal Democraten. "Het is duidelijk dat ze een verkeerde koers varen." Premier Cameron zei het spijtig te vinden dat veel lokale Conservatieve bestuurders hun zetel zijn kwijtgeraakt. Hij wees de kritiek van Miliband af dat hij een verkeerd beleid voert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl