Diederik Samsom wordt de lijsttrekker van de Partij van de Arbeid bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Tot 12.00 uur vandaag konden zich kandidaten aanmelden. Het partijbureau zegt dat alleen Samsom zich kandidaat heeft gesteld.

Anderhalve maand geleden kozen de leden van de PvdA Samsom als opvolger van Job Cohen. De strijd om het partijleiderschap won hij van de vier andere kandidaten: Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi.

Samsom is veertig jaar en zit negen jaar voor de PvdA in de Tweede Kamer. Hij wil de partij nieuwe energie geven en weer duidelijk links van het midden positioneren.

Enthousiasme

Vorige week ontstond er voor het eerst kritiek op Samsom. Uit een onderzoek van tv-programma EenVandaag bleek dat onder de PvdA-kiezers ruime steun was voor het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten.

Afgelopen weekend werd op een PvdA-bijeenkomst in Utrecht wel gemopperd, maar een grote meerderheid van de leden was het eens met Samsoms besluit om het akkoord niet te steunen.

Voor een plek op de Kamerlijst hebben zich ruim 400 kandidaten gemeld, onder wie huidig Kamerlid Frans Timmermans. "Het besluit is met enthousiasme genomen. Het is uiteraard aan de PvdA om te besluiten of zij mij ook op die lijst wil zetten", schrijft Timmermans op zijn Facebook-pagina. Ook Martijn van Dam wil graag Kamerlid voor de PvdA blijven.

STER reclame