NOS NieuwsAangepast

Politieactie in drie steden

De politie heeft vanmiddag in drie steden actie gevoerd tegen het bevriezen van hun salaris. In Rotterdam, Den Haag en Dordrecht reden agenten van 16.30 uur tot 17.00 uur stapvoets.

De actie leidde niet grote files. "De politie-acties veroorzaken nu korte files op wegen in Den Haag en Rotterdam", meldt de ANWB. "Maar we durven het geen chaos te noemen."

Kort geding

De korpsbeheerders van de politie Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden hadden een kort geding aangespannen tegen de politiebonden, maar de rechter bepaalde vanochtend dat de actie mocht doorgaan.

Burgemeesters Aboutaleb en Van Aartsen wilden de aangekondigde langzaamaanactie van agenten verbieden, omdat daardoor verkeersopstoppingen kunnen ontstaan.

De rechter vond dat de actie van een half uur kort genoeg. Bovendien ging het maar om een beperkt aantal wegen en werd het verkeer niet helemaal stilgelegd. Verder speelt mee dat het voorjaarsvakantie is. Ook is er voldoende informatie verstrekt aan de burger over de actie. De openbare orde komt niet in het geding, zei de rechter.

Boos

Het initiatief voor de actie komt van de politiebonden ACP, NPB en VMHP. Agenten zijn boos dat hun salaris op een nullijn wordt gezet, terwijl dat bij gemeenteambtenaren niet gebeurt.

Eerder verbood de rechter in Leeuwarden een geplande politieactie tijdens de wedstrijd Cambuur-Zwolle. Daardoor zouden er onvoldoende agenten beschikbaar zijn tijdens die wedstrijd. Ook acties tijdens de wedstrijd van Go Ahead Eagles tegen FC Den Bosch mochten van de rechter niet doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl