NOS NieuwsAangepast

Dissident wil toch weg uit China

De Chinese dissident Chen Guangcheng wil toch uit China vertrekken. In telefoongesprekken met Amerikaanse media zei hij dat hij vreest voor de levens van zijn familieleden.

Chen heeft opnieuw hulp gevraagd van de Verenigde Staten, zodat hij China samen met zijn familie veilig kan verlaten.

De blinde dissident uit de provincie Shandong stond onder huisarrest omdat hij strijd voert tegen de Chinese één-kind-politiek. Vorige week vluchtte hij naar de Amerikaanse ambassade in Peking.

Garantie

Eerder vandaag verliet Chen het gebouw, na zes dagen. De VS zou van China de garantie hebben gekregen dat Chen goed wordt behandeld. Een ambassademedewerker zei dat Chen het gebouw uit vrije wil verliet en dat hij gewoon in China wil blijven.

De dissident zegt nu dus zelf dat hij weg wil uit China. Chen zou de ambassade noodgedwongen hebben verlaten, na bedreigingen van de Chinese autoriteiten. Die hebben volgens hem onder meer gedreigd zijn vrouw dood te slaan

Mishandeling

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat niet met Chen is gesproken over mishandeling van zijn vrouw en kinderen. Ze bevestigde wel dat zijn familie illegaal is vastgezet en is geslagen nadat Chen openbaar maakte dat in China verplichte abortussen worden uitgevoerd.

De woordvoerder benadrukte dat Chen zelf heeft gezegd dat hij graag in China wil blijven, om herenigd te kunnen worden met zijn familie en om te vechten voor hervormingen.

De Amerikaanse minister Clinton is op dit moment in China voor jaarlijks overleg. De kwestie-Chen dreigde het overleg te overschaduwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl