Marine Le Pen: ik stem blanco

Aangepast op

Marine Le Pen heeft de Franse kiezers gezegd dat ze zondag in de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen zelf moeten bepalen op wie ze gaan stemmen. Zelf gaat ze blanco stemmen. Dat zei de leider van het extreem-rechtse Front National in een toespraak tijdens de 1-mei viering van haar partij in Parijs.

Sterk

Nicolas Sarkozy en François Hollande zijn overgebleven als enige kandidaten in de tweede ronde. Ze dingen beiden naar de gunst van de kiezers van Le Pen. Haar partij behaalde tijdens de eerste ronde van de verkiezingen bijna 18 procent van de stemmen. Dat was niet genoeg om mee te doen aan de tweede ronde, maar niet eerder stond extreem-rechts zo sterk in Frankrijk.

Tijdens haar toespraak maakte Le Pen de overgebleven kandidaten uit voor leugenaar: "Beiden hebben gelogen. Geen van de hervormingen die ze voorstellen, zal worden gerealiseerd. Morgen niet, overmorgen niet. Ze hebben het Europese stabiliteitspact getekend en dat heeft ons onze laatste soevereiniteit uit handen geslagen."

Slecht nieuws

Dat Le Pen geen voorkeur uitspreekt voor één van beide kandidaten, is geen goed nieuws voor Nicolas Sarkozy. Die weet dat hij z'n achterstand in de peilingen alleen kan goedmaken, als hij een groot deel van de Front National-stemmers terugwint. Hij sprak de afgelopen weken met harde taal over het immigratiebeleid in de hoop zo zieltjes te winnen bij extreem-rechts.