NOS NieuwsAangepast

Gevechten in hoofdstad Mali

In de Malinese hoofdstad Bamako zijn op verscheidene plekken gevechten gemeld. Er waren schotenwisselingen tussen militairen die in maart een staatsgreep pleegden en elite-eenheden die trouw zijn gebleven aan de verdreven president Touré.

Volgens de militaire junta heeft het leger nog altijd de belangrijkste delen van de stad in handen, De aanvallen zouden het werk zijn van "elementen uit het buitenland, gesteund door obscure krachten in het land". De aanvallers zouden Touré weer aan de macht hebben willen brengen.

Garde

Er is onder meer geschoten bij het gebouw van de staatsomroep, de luchthaven en bij een militaire basis in de stad Kati, zei een legerwoordvoerder. Er zouden doden zijn gevallen.

Een Engelstalige journalist meldt dat de situatie in Bamako nog steeds onrustig is.

De staatsomroep zond gisteren in plaats van het journaal een natuurdocumentaire uit. De reden daarvan werd niet gemeld.

De gevechten braken naar verluidt uit nadat het leger had geprobeerd het vroegere hoofd van de presidentiële garde te arresteren.

Gebrek

De coupleiders in Mali hebben de macht vorige maand overgedragen aan een interim-regering, maar hun invloed is nog altijd groot.

De West-Afrikaanse economische gemeenschap Ecowas besloot vorige week 3000 militairen naar Mali te sturen. De coupleider liet daarop weten dat ze niet welkom zijn.

De staatsgreep in Mali werd gepleegd uit onvrede over de aanpak van de Toeareg-rebellen in het noorden van het land. Het leger beklaagde zich onder meer over het gebrek aan moderne wapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl