Winnend Ajax nog geen kampioen

Ajax heeft het uitduel met FC Twente met 2-1 gewonnen. Maar omdat Feyenoord in de Kuip AZ versloeg, kan er in Amsterdam nog geen titelfeest worden gevierd.

FC Twente maakte het Ajax in de eerste helft lange tijd lastig, maar stond na een half uur wel met 1-0 achter.

Bij een tegenstoot van Ajax tikte doelman Nikolai Mihailov de doorgebroken Gregory van der Wiel aan. De keeper kwam met geel goed weg, maar daarmee was zijn geluk op: Theo Janssen schoot de toegekende penalty via Mihailovs vingers in de hoek.

Het doelpunt maakte een einde aan een sterke Twentse periode, waarin Ola John de paal raakte. De thuisploeg was het een beetje kwijt en tot aan de rust hielden beide ploegen elkaar in evenwicht.

Geen vuist

Twente wist na rust aanvallend geen vuist te maken. Ajax, met een regelmatig sterk opkomende Jan Vertonghen, zorgde wel voor dreiging, maar veel kansen leverde dat niet op. Mihailov moest alleen in actie komen bij een schot van Siem de Jong.

Ajax behield de controle en leek zonder problemen richting slotfase te gaan. Bij een hoekschop sloegen de Tukkers echter plots toe. Leroy Fer joeg de terugkomende bal hard tegen de touwen. Lang kon Enschede niet juichen.

Voordat Ajax aan het wankelen gebracht werd, schoot Van der Wiel de 2-1 in de bovenhoek. Een echt Twents slotoffensief kwam er niet, al misten John en Douglas beiden nog een opgelegde kans.

Muntje treft Alderweireld

Ajax-verdediger Toby Alderweireld verliet het veld met een wondje onder zijn linkeroog. Hij had de kwetsuur na een uur opgelopen, toen supporters van de thuisclub voorwerpen naar hem gooide. De Belg werd op het veld door de clubarts behandeld en kon vervolgens verder spelen.

"Ik geloof dat ze me met een muntje raakten", zei Alderweireld. "Vreemd natuurlijk, maar ik vind het veel belangrijker dat we kampioen zijn. Officieel is dat nog niet zo, maar voor mij zijn we kampioen. Dat gaan we woensdag in een volle ArenA tegen VVV-Venlo vieren."