Belgen bezorgd om komst motorclub

Aangepast op

De Molukse motorclub Satudarah heeft twee nieuwe afdelingen geopend, een in België en een in Duitsland. De motorclub heeft in Nederland al 15 afdelingen. Daar komen nu een afdeling in Antwerpen en een in Duisburg bij. In België zijn ze er niet gerust op. "Vergeleken met Satudarah zijn de Hells Angels rustige jongens", zegt een bron bij de politie in de Belgische krant Het Nieuwsblad Zondag.

Knokpartij

Satudarah komt in Nederland vaker negatief in het nieuws. Vorig jaar juli gingen leden van Satudarah en de Amsterdamse politie nog flink met elkaar op de vuist. In de Amsterdamse Scheldestraat zat een grote groep clubleden, die volgens de politie plannen hadden om een ruzie met de concurrerende motorclub Hells Angels uit te vechten. Toen groep zich moest identificeren ontstond er een vechtpartij. 56 Leden van Satudarah werden die nacht gearresteerd. Zij hadden twaalf messen en twee vuurwapens bij zich.

In Nederland bestaat de rivaliteit tussen de Hells Angels en Satudarah al langer. De Molukse motorclub zou de Bandidos, aartsrivaal van de Hells Angels, hebben geholpen een afdeling op te starten. Door de spanningen tussen de twee clubs werden vorig jaar verschillende evenementen afgelast. Onder andere de Harley-Davidson-dag in Arnhem en de Chopper-dag in Alphen aan den Rijn gingen niet door. Rechts kan je video's bekijken over de strijd tussen de bendes.

Gewelddadige reputatie

In België zijn ze bang dat met de komst van de beruchte Satudarah de spanningen tussen motorclubs onderling ook zullen toenemen. "Tientallen leden van Satudarah zitten in Nederland in de gevangenis op verdenking van moordpoging, geweldpleging, wapenbezit, afpersing en handel in verdovende middelen'', schrijft Het Nieuwsblad Zondag. De bron bij de Belgische politie vervolgt: "Ze noemen zichzelf niet voor niets de nazaten van de Molukse krijgers. Die gewelddadige reputatie verklaart ook hun spectaculaire groei. Ze veroveren hun terrein desnoods met geweld."

In België hebben ze al wat ervaring met motorclubs die elkaar naar het leven staan. In het audiofragment rechts vertelt verslaggever Robert Bas over de situatie in ons buurland.

Door: Wiske