Eerste private hsl Europa in Italië

Aangepast

In Italië is de eerste private hsl-verbinding van Europa in gebruik genomen. De drijvende kracht achter het project is Ferrari-directeur Luca Cordero di Montezemolo. Hij wil met Nuovo Trasporto Viaggiatori de strijd aangaan met het staatsbedrijf Trenitalia.

NTV heeft nu alleen een verbinding tussen Rome en Milaan, maar wil uiteindelijk op negen verschillende Italiaanse steden rijden, met 25 Ferrari-rode treinstellen. Di Montezemolo hoopt in 2014 een kwart van de treinreizigers in Italië te vervoeren. Dat zijn zo'n 9 miljoen passagiers.

De treinen halen een snelheid van 300 kilometer per uur. De reis van Rome naar Milaan duurt drie uur. Een enkeltje kost zo'n 90 euro.

NTV wil vooral concurreren op service: de treinen hebben luxe leren stoelen, wifi en televisie. Er is zelfs een bioscoopcoupé, waarin 39 mensen de nieuwste films kunnen zien.

Crisis

Di Montezemolo en andere investeerders hebben een miljard euro in het project gestoken. Dat moet vooral op de zakelijke markt worden terugverdiend. Ze hopen dat veel zakenmensen van het dure vliegtuig op de goedkopere hsl overstappen, nu Italië in een economische crisis is beland.

STER Reclame