Zelf de rekening bepalen: betaal je meer of minder?

Aangepast op

Als je zelf mag bepalen hoeveel je betaalt in een restaurant, betaal je dan meer of minder dan wanneer de prijs gewoon op de kaart zou staan? Meer, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Ook het Groningse restaurant 't Feithhuis heeft een proef gedaan waarbij gasten zelf de prijs van de gerechten mochten bepalen. De aanleiding was de nieuwe kaart van het restaurant. De baas van 't Feithhuis was benieuwd wat de gasten vonden van die nieuwe kaart en hoeveel ze voor het eten wilden betalen.

Ongeveer 300 gasten deden hier de afgelopen twee maanden aan mee. Ze mochten na het diner noteren wat ze voor welk gerecht wilden betalen en waarom.

Omzet daalt

In tegenstelling tot het Amerikaanse onderzoek, bleek de omzet van het restaurant iets te dalen tijdens de proefavonden. Gasten betaalden gemiddeld 5 à 6 procent te weinig voor het eten. Ook kwam naar voren dat gasten in het kroeg-gedeelte van 't Feithhuis minder bereid waren te betalen dan in het restaurant.

Toch is de eigenaar tevreden, ook omdat de gasten bereid waren uit te leggen wat nou precies een goede prijs-kwaliteit-verhouding was.