Het akkoord: de minpunten

Aangepast op

Het 'wandelgangenakkoord' dat donderdagavond is gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie pakt voor iedereen natuurlijk anders uit. De één is blij met de maatregelen, de ander niet. Wat zijn de plussen en minnen? NOS op 3 zet ze op een rij in twee artikelen.

* Het akkoord moet natuurlijk vooral voor miljarden aan bezuinigingen opleveren. Dat gaan we met zijn allen merken. Zo gaat bijvoorbeeld de btw op non-food omhoog van 19 naar 21 procent. Kleding, elektronica, de kapper en de loodgieter worden bijvoorbeeld duurder.

* maar dat zijn niet de enige dingen, ook de accijnzen op sigaretten, alcohol en frisdrank worden hoger. De belasting op energie gaat ook omhoog.

* ambtenaren hebben dubbel pech, want hun salaris gaat de komende twee jaar niet omhoog. Ze zitten op een zogenoemde nullijn. Dit geldt niet voor mensen die in de zorg werken.

* om mensen te stimuleren dichterbij het werk te gaan wonen, wordt de onbelaste reiskostenvergoeding afgeschaft. Dat kan een paar tientjes per maand schelen.

* de hypotheekrenteaftrek verdwijnt voor nieuwe leningen, tenzij die volledig worden afgelost. Huurders met een inkomen van 33.000 tot 43.000 euro, krijgen een huurverhoging.

Dit zijn niet alle maatregelen uit het akkoord. Voor een totaal overzicht, kijk hier.