NOS NieuwsAangepast

'Minder nieuwbouw door akkoord'

Het begrotingsakkoord dat gisteren is gesloten zal leiden tot minder nieuwbouw en minder energiebesparende maatregelen. Dat stelt de vereniging van woningcorporaties, Aedes.

De woningcorporaties mogen de huren extra verhogen, maar volgens hen weegt dat niet op tegen de verhuurdersheffing die de corporaties moeten gaan betalen. Daarom zullen de corporaties minder gaan bouwen. "En wie bouwt er in Nederland nog als de corporaties dat niet meer kunnen? Hopelijk ziet de politiek langzamerhand in dat ze zichzelf zo in de eigen voet schiet."

Extra omhoog

In het begrotingsakkoord staat dat de huren voor huishoudens met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 met 1 procent boven de inflatie mogen stijgen. De Tweede Kamer had er al mee ingestemd dat de huren voor huurders met een inkomen boven 43.000 euro met 5 procent extra omhoog mogen. Aedes heeft dat in de berekeningen meegenomen, maar wijst erop dat invoering hiervan na de val van het kabinet onzeker is.

Ook als de maatregel doorgaat, compenseren de huurverhogingen niet de invoering van de verhuurdersheffing. Die kost de corporaties volgens een berekening van Aedes 620 miljoen euro per jaar.

Bij elkaar rekenen de corporaties komend jaar op een negatief saldo van een half miljard euro. In de jaren daarna gaat het volgens Aedes jaarlijks nog eens om enkele honderden miljoenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl