NOS NieuwsAangepast

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Huizenkopers die vanaf 1 januari 2013 een hypotheek afsluiten, moeten die verplicht aflossen, als ze gebruik willen maken van de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat ze een annuïteitenhypotheek moeten afsluiten.

Zo staat het in het akkoord (.pdf) van de vijf partijen: "De regering is voornemens om de hypotheekrenteaftrek te handhaven. Vanaf januari 2013 moeten nieuwe hypotheken gedurende de looptijd in 30 jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek".

De annuïteitenhypotheek bestaat al heel lang, maar is niet gangbaar meer. Hij is daardoor bij velen onbekend. Daarom een spoedcursus.

Gelijke brutokosten

Kort gezegd komt het er bij een annuïteitenhypotheek op neer dat de brutokosten, bij een gelijke rente, 30 jaar lang hetzelfde blijven. In het begin bestaan die kosten vooral uit rente en maar voor een klein deel uit aflossing. In de loop der jaren betaalt een lener steeds minder rente en steeds meer aflossing, tot de hypotheek na 30 jaar helemaal is afgelost.

De brutokosten blijven dus gelijk; rente plus aflossing is altijd hetzelfde bedrag. Maar de nettokosten zijn in het begin het laagst en lopen daarna langzaam op. Want in het begin betaalt iemand veel rente en krijgt hij dus ook meer geld terug van de belasting via de hypotheekrenteaftrek.

Rekenvoorbeeld

We gaan hierbij uit van een hypotheek van 200.000 euro, een vaste hypotheekrente van 5 procent, 42 procent belasting en dus ook 42 procent hypotheekrenteaftrek.

In de loop der jaren zien de maandlasten er dan als volgt uit:

Jaar 1 € 726 netto € 1074 bruto (€ 828 rente + € 246 aflossing)

Jaar 15 € 830 netto € 1074 bruto (€ 579 rente + € 495 aflossing)

Jaar 30 € 1.062 netto € 1074 bruto (€ 29 rente + € 1045 aflossing)

De nettokosten stijgen dus langzaam van jaar op jaar. Maar het idee is dat dat te behappen moet zijn door de inflatie en stijgende lonen.

Helemaal afbetaald

Het grote voordeel van een annuïtaire hypotheek is dat na 30 jaar de schuld helemaal is afbetaald. En omdat er tijdens de looptijd steeds minder rente wordt betaald, is het voordeel voor de overheid dat die steeds minder kwijt is aan hypotheekrenteaftrek. Op den duur bespaart de staat daardoor 5,4 miljard euro per jaar.

Nadeel van een annuïteitenhypotheek is dat de maandelijkse lasten hoger zijn dan bij een aflossingsvrije hypotheek. Ook een bankspaarhypotheek is voordeliger dan een annuïteitenhypotheek, want daarbij wordt 30 jaar belastingvrij gespaard voor aflossing en tegelijkertijd optimaal geprofiteerd van de hypotheekrenteaftrek.

Nog een nadeel: Als de rente gedurende de looptijd stijgt, dan kunnen, vooral in de eerste jaren, de lasten flink omhoog gaan. Bij een bankspaarhypotheek wordt dat nog deels gecompenseerd doordat de rente op het spaargeld dan ook stijgt, en men dus minder hoeft in te leggen.

Mensen die niet voor een vervelende verrassing willen komen te staan, kunnen dan ook beter voor een lange rentevaste periode kiezen als ze volgend jaar een annuïteitenhypotheek afsluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl