Door economieredacteur Louis Dekker

BMW is nadrukkelijk in beeld als redder van NedCar. De Duitse autofabrikant wil vanaf 2014 auto's bouwen in Born. Vandaag is een hoge delegatie van BMW op bezoek in de fabriek.

BMW wil overigens niet de fabriek overnemen. Het Eindhovense bedrijf VDL voert daarover met Nedcar gesprekken, zo heeft VDL vanmiddag bevestigd. VDL zegt dat er overleg plaats vindt "met diverse partijen, waaronder aandeelhouders, directie en ondernemingsraad van NedCar, vakbonden, diverse klanten alsmede regionale en landelijke overheden" en dat "in verband met een mogelijke overname". VDL is een industrieel concern dat onder meer autobussen en machines bouwt en toeleverancier is voor de internationale auto-industrie.

De toekomst van NedCar hangt aan een zijden draad door het naderende afscheid van Mitsubishi. De Japanners produceren in Limburg nu nog de Outlander en de Colt, maar stoppen daarmee. Over enkele weken rolt de laatste Outlander van de band; eind dit jaar stopt ook de produktie van de Colt. Vijftienhonderd banen staan op het spel. Het personeel verkeert al maanden in onzekerheid.Vergeefse onderhandelingen

De directie van NedCar is samen met de ondernemingsraad, de vakbonden, de overheid en Mitsubishi al maanden op zoek naar een overnamekandidaat. Dat verliep niet altijd even soepel.

Zo was het Zwitserse bedrijf Q-PM kort in beeld als overnamekandidaat. Q-PM zou wankelmotoren willen bouwen in Born, maar bleek bij nader inzien niet geïnteresseerd.

Ook vermeende Chinese interesse leidde nog niet tot iets concreets. Dat geldt ook voor de interesse die Nissan toonde in NedCar. Het Japanse merk zou in Born onderdelen willen bouwen, maar tot nu toe bleef het bij plannen.

Nog niet rond

Ook de deal met BMW en VDL is nog niet rond. De plannen liggen klaar en de onderhandelingen zijn ver gevorderd, maar bronnen binnen NedCar denken dat het nog enkele weken zal duren voor de kogel door de kerk is.

STER reclame