NOS NieuwsAangepast

Kinderen NL drinken veel frisdrank

Nederlandse kinderen drinken veel meer frisdrank dan kinderen uit andere Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum in samenwerking met verschillende Europese wetenschappers. Ze deden onderzoek naar overgewicht bij kinderen.

Het onderzoek richt zich op kinderen van 10 tot 12 jaar in zeven Europese landen met als doel hen te stimuleren meer te bewegen.

Nederlandse kinderen drinken 630 milliliter frisdrank per dag; dat zijn iedere dag zo'n drie glazen. In vergelijking met de Grieken is dat ruim vijf keer zoveel, want zij nuttigen dagelijks 115 milliliter. Hongaarse kinderen staan op de tweede plek met 550 milliliter.

Te dik

Veel frisdrank leidt niet per se tot overgewicht, volgens de onderzoekers zijn er meerdere factoren van invloed. In Griekenland is 50 procent van de onderzochte kinderen te dik, mede omdat zij het minst sporten. En samen met de Slovenen kijken ze het meest televisie. In Nederland lijdt 22 procent van de kinderen aan overgewicht.

In alle zeven onderzochte landen zijn jongens dikker dan meisjes, kijken ze meer televisie en drinken ze meer frisdrank. Opvallend is dat meisjes juist weer minder sporten.

Volgens onderzoekscoördinator Johannes Brug van het VU medisch centrum zul je meerdere factoren moeten aanpakken om overgewicht te bestrijden. "Slechts één oorzaak aanpakken, werkt niet", stelt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl