NOS NieuwsAangepast

Omstreden 4 mei-gedicht geschrapt

Het omstreden gedicht 'Foute Keuze' wordt toch niet voorgedragen bij de dodenherdenking op de Dam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloten. "De herdenking is van te grote waarde en betekenis om te laten overschaduwen door de discussie die is ontstaan door het gedicht van een 15-jarige scholier."

Vandaag dreigde het Nederlands Auschwitz Comité met een boycot van de dodenherdenking op de Dam als het gedicht zou worden voorgedragen. Het gedicht van de 15-jarige Auke de Leeuw wiens oudoom bij de Waffen-SS zat, is volgens dat comité niet geschikt voor 4 mei.

Aandacht

Gisteren zei ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) het onvoorstelbaar te vinden dat juist op 4 mei een gedicht over de Waffen-SS mag worden voorgedragen.

Het gedicht 'Foute Keuze' gaat over Dirk Siebe, een jongen die een verkeerde keuze maakte door zich aan te sluiten bij de Waffen-SS. Het gedicht eindigt met: "Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden".

Niet voor daders

Zowel het CIDI als het Nederlands Auschwitz Comité vindt dat op 4 mei de slachtoffers en nabestaanden moeten worden herdacht. Ze vinden dat met het gedicht de aandacht juist uitgaat naar de daders.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt dat het nooit de bedoeling was om de Nationale Herdenking te verbreden door ook daders te herdenken. Het comité vindt het verdrietig dat de keuze om de 15-jarige jongen aan het woord te laten op de Dam tot zoveel emoties heeft geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl