Hongerstaker Bahrein verdwenen

Aangepast op

In Bahrein maken mensen zich steeds meer zorgen over de mensenrechtenactivist Abdulhadi al-Khawaja, die al 77 dagen in hongerstaking is. Nu is hij ook nog verdwenen.

Al-Khawaja werd in juni tot levenslang veroordeeld voor anti-regeringsprotesten en ging in februari in hongerstaking. Sinds 6 april ligt hij in een militiair ziekenhuis. Maar toen zijn vrouw Khadija Almousawi vanmorgen naar het ziekenhuis belde, zei de verpleger dat er niemand in zijn kamer was. Zijn bed is leeg en niemand weet waar hij is, zei ze op Twitter. Almousawi zegt dat ze sinds maandag geen contact meer met haar man heeft gehad.

Ook al-Khawaja's dochter Maryam liet vandaag op Twitter weten dat haar vader vermist is. Ze was vandaag in het Europees Parlement om te praten over mensenrechten in Bahrein. Zijn andere dochter Zainab, die zaterdag gearresteerd werd omdat ze uit protest tegen de Grand Prix en haar vaders gevangenschap op straat zat, maakte op de 57ste hongerstakingsdag de foto die je rechtsboven dit artikel ziet.

Na hun berichten verschenen al snel talloze tweets met de hashtag #WhereIsKhawaja.

'Alles ok'

De minister van Binnenlandse Zaken reageerde vervolgens met een tweet waarin hij zei dat haar man ondanks de geruchten nog steeds in het ziekenhuis is en dat hij in goede gezondheid verkeert. Daarna vroeg Almousawi of ze hem dan konden laten bellen. Of was hij bewusteloos, vroeg ze zich af.

Al-Khawaja heeft ook de Deense nationaliteit. Denemarken probeerde hem eerder deze maand uitgeleverd te krijgen, maar dat weigert Bahrein.

Door: Helen