NOS NieuwsAangepast

Voetballende robots: voor als de wereld brandt

"Ze gaan het weer over rechts proberen", roept de commentator van een potje voetbal in Eindhoven. "Terwijl die tactiek het hele spel al niet zo lekker loopt." De Duitse speler twijfelt, maar schiet toch. Ernaast. Emoties zien we niet. Het is dan ook een robot tijdens de RoboCup Open Dutch.

Dan, tegen het eind, gaat het goed mis met het Duitse team. Robot 10 raakt de weg kwijt. De coach haalt hem uit het veld. "Een robot die de weg kwijt is, is gevaarlijk. Die kan onverwachte bewegingen maken", legt de commentator uit aan de kijkers van de livestream. "Jammer, want het was een van de sterkere spelers."

Rampen en branden

Het ziet er allemaal geinig uit, die voetballende robots. Maar wat heb je er eigenlijk aan? Al sinds 1993 zijn technici robots aan het ontwikkelen die met elkaar communiceren. Die kunnen dan ingezet worden tijdens rampen, branden of in de zorg. Een potje voetbal is hier een goed oefenmiddel voor: de robots moeten namelijk nauw samenwerken om een bal in het doel te krijgen.

Robots worden nu ook al ingezet tijdens rampen, grote branden of reddingsmissies. Een goed voorbeeld waren de 'bots' die ingezet werden bij het meten van de straling bij de Japanse kerncentrales, na de tsunami.

De RoboCup is niet alleen maar voetbal. Ook speciale service-robots strijden tegen elkaar. Vanuit de zorg is er namelijk een steeds grotere vraag naar zorgrobots die taken van mensen kunnen overnemen.

4-0

Terug naar het spel: Nederland wint met 4-0 van Duitsland. Een goede uitslag voor ons land, dat al vier jaar op de tweede plaats staat bij het WK-robotvoetbal. Eén van de kinderen op de tribune bekommert zich over het Duitse team: "Weten de robots nu ook dat ze verloren hebben?" Nee, antwoordt de commentator: "dat bewustzijn hebben ze nog niet." Vandaag waren de oefenwedstrijden, zondag zijn de finales.

Zelf kijken kan hier. Morgen om 08.30 uur begint de wedstrijd tussen het Duitse Carpe Noctem en Hibikino Musashi uit Japan.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl