NOS NieuwsAangepast

Legerchef Israël: Iran wil geen bom

Door correspondent Monique van Hoogstraten

De Israëlische opperbevelhebber Benny Gantz denkt niet dat Iran een atoombom gaat maken. Dat zegt hij vandaag in een interview in de Israëlische krant Haaretz. Volgens hem is het Iraanse leiderschap "zeer rationeel" en beseft het maar al te goed dat het een "enorme fout" zou zijn een kernwapen te produceren.

Israël dreigt Iran aan te vallen als het een kernwapen ontwikkelt. Premier Netanyahu en zijn minister van Defensie Barak zijn daar heel uitgesproken over. Maar opperbevelhebber Gantz neemt een wat gematigder positie in. Hij wil dat alle andere opties eerst zijn uitgeput, voordat een militaire aanval in zicht komt. Zijn interview in Haaretz gebruikt hij om zijn voorzichtige aanpak nog maar eens duidelijk te maken en de oververhitte oorlogstaal van de politici wat af te koelen.

Het moment is welgekozen, want op dit moment onderhandelen westerse diplomaten met Iran over het atoomprogramma. Die gesprekken lijken, anders dan eerder, perspectief te bieden: eind mei wordt er verder gepraat in Bagdad.

Vruchten

Volgens premier Netanyahu is die pauze in de gesprekken alleen maar verlies van kostbare tijd. Iran zal die tijd volgens hem benutten om door te gaan met het verrijken van uranium. Maar de opperbevelhebber denkt dat het diplomatieke offensief en de economische sancties tegen Iran vruchten beginnen af te werpen. Ofwel: dat Iran bereid is te buigen.

Dat neemt niet weg dat Gantz alle voorbereidingen treft voor een militaire actie: "De militaire optie is de laatste om in te zetten, maar de eerste om voor te bereiden, wil je geloofwaardig zijn". Dat betekent een voorbereiding op alle fronten: niet alleen tegen Iran, maar ook tegen het aangrenzende Libanon (Hezbollah) en Gaza (Islamitische Jihad). Volgens Gantz beschikken die over vier tot vijf keer zo veel wapenkracht als een paar jaar geleden.

Hij houdt ook rekening met aanvallen vanuit Syrië. "Ik weet niet wat er in Syrië gaat gebeuren, maar je kunt ervan uitgaan dat de Golanhoogten niet zo rustig zullen zijn als voorheen." De hoogvlakte is Syrisch, maar sinds 1967 bezet door Israel. Er wonen nog steeds veel Syriërs.

Kritisch jaar

Gantz zegt dat 2012 een kritisch jaar wordt, maar niet per se een "go/no-go"-jaar: een jaar waarin het erop aan zal komen of Israël Iran aanvalt. "Maar we zitten wel dichter bij het einde van het hele debat, dan er middenin", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl