NOS NieuwsAangepast

Comazuiper: 15 jaar oud en 3 uur out

En weer nam het aantal comazuipers in 2011 toe. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK) vandaag. Niet alleen waren er meer comazuipers dan in 2010, ook waren de drinkers nog eens jonger dan ooit.

Het NSCK kijkt naar het aantal minderjarigen dat op de eerste hulp belandt: in 2011 waren dit er maar liefst 762 jongeren, 12 procent meer dan in 2010. Comazuipen in cijfers levert interessante feiten op. Zo is de gemiddelde leeftijd 15,3 jaar en is hij of zij meer dan drie uur buiten westen.

Noord-Holland

Verder staat Noord-Holland op nummer één als het gaat om acute alcoholvergiftigingen, Zuid-Holland heeft de tweede plek terwijl in Drenthe het minst excessief wordt gedronken. De 'gemiddelde' comazuiper komt volgens het NSCK uit een traditioneel gezin en gebeurt in alle lagen van de samenleving: één op de vijf mega-drinkers zit op het vwo. Ook is er geen verschil tussen jongens en meisjes.

De toename van het aantal comazuipers noemt kinderarts Nico van der Lely in De Volkskrant ernstig: "Wat er bij ons op de eerste hulp binnenkomt, daar word je niet vrolijk van." Naar eigen zeggen komen er steeds meer kinderen 'horizontaal' binnen en is de hoeveelheid alcohol dat in het lichaam zit, steeds groter. Levensgevaarlijk. Van Der Lely is oprichter van de eerste alcoholpoli voor jongeren en pleit voor een verhoging van de minimumleeftijd. Deze moet omhoog van 16 naar 18 jaar.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl