Kredietbeoordelaar Moody's zegt dat de val van het kabinet een negatief effect heeft op de Nederlandse kredietwaardigheid. Het bureau waarschuwt dat die kredietwaardigheid onder druk komt te staan als Nederland zich minder van de begrotingsdiscipline aantrekt.

"Die ontwikkeling leidt tot onzekerheid over het toekomstige beleid van het land", schrijft Moody's in een rapport (.pdf).

Hoewel er voor de nieuwe verkiezingen al wat maatregelen kunnen worden genomen, vindt Moody's het niet realistisch om te verwachten dat er van te voren al een compleet bezuinigingspakket samengesteld kan worden.

Slecht voorbeeld

De kredietbeoordelaar zegt dat het niet alleen gevolgen heeft voor Nederland als ons land niet voldoet aan de Brusselse norm. Vooral omdat Nederland een van de grootste voorstanders is geweest van die strengere regels. Volgens de norm mag het begrotingstekort niet groter zijn dan 3 procent.

Die norm negeren zou een slecht voorbeeld zijn, schrijft Moody's: "Als Nederland niet aan de regels voldoet, kan het een negatief precedent scheppen voor de verdere uitbreiding van regels voor de eurozone."

STER reclame