Verongelukte treinen weggesleept

time icon Aangepast

In Amsterdam-West zijn de twee treinen weggesleept die gisteren frontaal op elkaar botsten. Als eerste werd de lichtere Sprinter door een locomotief weggehaald.

ProRail wilde ook de intercity met een locomotief weghalen, maar na 200 meter werd de beschadigde trein weer stilgezet omdat hij erg instabiel is.

ProRail probeert de treinstellen van de intercity te verstevigen in de hoop dat de locomotief de intercity dan verder kan duwen. Als dat niet lukt, moet de trein in drie├źn worden gezaagd, om daarna stuk voor stuk weggesleept te worden.

Algemeen wordt aangenomen dat vanwege het treinongeluk van gisteren er nog zeker een groot deel van de dag problemen zijn met het treinverkeer tussen Amsterdam en Zaandam, Haarlem en Schiphol. De luchthaven is bereikbaar via station Duivendrecht.

Machinisten

Het is nog niet duidelijk hoe het kan dat de twee treinen op hetzelfde spoor reden. Een van de machinisten is nog niet aanspreekbaar. De andere machinist, die lichtgewond raakte, heeft bevestigd dat beide treinen reden toen het ongeluk gebeurde. Ooggetuigen denken dat ze zo'n 50 kilometer per uur gingen.

Minister Schultz van Infrastructuur wil zo snel mogelijk weten wat de oorzaak is van het ongeluk.

Van de 42 zwaargewonden liggen de meesten in het VU medisch centrum, maar er zijn ook gewonden overgebracht naar het Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis. Over hoe zij eraan toe zijn, is vanochtend geen informatie gegeven.

De NS heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen die betrokken zijn bij het ongeluk: 0800 - 66 77 888.

STER Reclame