NOS NieuwsAangepast

Coalitie in Limburg gevallen

Het CDA in de provincie Limburg heeft het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met de PVV. Daarmee is de coalitie van CDA, VVD en PVV gevallen.

Het CDA neemt het gedrag van de PVV bij het bezoek van de Turkse president Gül van deze week hoog op. De PVV-fractie schaadt de belangen van Limburg door staatshoofden te schofferen en investeerders van de Floriade te beledigen, vindt het CDA.

Bovendien worden gasten niet welkom geheten en worden daarmee fatsoensnormen overschreden, zei de Limburgse CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert. De fractie heeft daarmee volgens het CDA niet alleen de belangen van Limburg geschaad, maar ook die van de coalitie.

Lunch met president Gül

De PVV-gedeputeerden Krebber en Janssen weigerden eerst bij een lunch met Gül te zijn, volgens Dagblad De Limburger onder druk van partijleider Wilders. Tot ongenoegen van de PVV-fractie in Provinciale Staten besloten de twee later alsnog bij de lunch aan te schuiven, toen Gül na een bezoek aan de Floriade in Venlo met de koningin een bezoek bracht aan Maastricht.

De PvdA in Provinciale Staten had over de kwestie een motie van wantrouwen tegen de PVV-gedeputeerden ingediend, maar die is nu ingetrokken.

Uniek

Het college van VVD, CDA en PVV heeft bijna een jaar geregeerd. Limburg was de enige provincie waar de PVV in Gedeputeerde Staten zat.

PVV-leider Wilders zegt in een tweet dat de coalitie in Limburg onnodig is "geklapt door het CDA". Hij voegt eraan toe dat de oude regentenpolitiek van het CDA herleeft.

Vicepremier Verhagen (CDA) betreurt dat "er vanwege de verstoorde verhoudingen een einde is gekomen aan de coalitie in Limburg." Hij voegt daaraan toe: "Wij blijven ons in Den Haag concentreren op een goed pakket maatregelen voor de aanpak van de crisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl