NOS NieuwsAangepast

Eerste 420 smoke-out in NL: ongeveer 400 blowers

Organisator Nol van Schaik van de eerste 420 Smoke-Out in Nederland verwachtte ongeveer 1000 man, maar er kwamen er 400 opdagen. Vanaf 16:20 uur staken ze gezamelijk een blowtje op voor de Stopera en het Muziektheater in Amsterdam. Tegen vijf uur stonden er ongeveer 400 mensen te blowen, zo meldt de politie.

Het evenement wordt georganiseerd om te demonstreren tegen het wietpasbeleid. In de cannabiscultuur is een '420 smoke-out' een bekend fenomeen. De datum 4-20 (20 april) en het tijdstip 4:20 (16:20) is het moment om in parken en bij universiteiten gezamenlijk een joint te roken.

'Criminalisering cannabis'

Die smoke-outs zijn een manier van demonstreren. Ze worden vaak gehouden in plaatsen waar cannabisgebruik verboden is. De blowevenementen dragen allemaal dezelfde boodschap uit: "Stop de repressie en criminalisering van cannabisgebruikers."

De Nederlandse organisatoren vinden dat er hier tegenwoordig niet meer gesproken kan worden over een vrije houding tegenover cannabis. En dus vond men het tijd voor Nederlands eerste smoke-out. Volgens de politie was de sfeer relaxed en zijn er geen incidenten geweest. De leeftijd van de demonstranten lag tussen de 15 en 75 jaar.

Buitenlandse blowers

Organisator en coffeeshopeigenaar Van Schaik zegt dat de smoke-out in Amsterdam veel internationale belangstelling trekt: "Wij als Nederland zijn in Europa altijd voorlopers geweest wat betreft ons softdrugsbeleid."

Buitenlandse blowers zijn dan ook bang dat de invoering van de wietpas in Nederland zal zorgen voor strenger beleid in hun eigen land, zegt Van Schaik. "Veel landen om ons heen worden nu eindelijk wat liberaler in hun ideeën over cannabis. Als wij een stap terugdoen, gaan andere landen dat ook doen."

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl