NOS NieuwsAangepast

Kamer: lekken dossiers schandalig

De Tweede Kamer wil opheldering over de slechte beveiliging van meer dan 300.000 personeelsdossiers en medische dossiers. Volgens het televisieprogramma Zembla is het ICT-systeem Humannet zo slecht beveiligd, dat de website eenvoudig te hacken is. De privégegevens van honderdduizenden werknemers zijn volgens het programma op straat komen te liggen.

Minister Schippers moet voor dinsdagmiddag in een brief uitleg geven over de oorzaak van het lek. Regeringspartij CDA vindt dat bedrijven die zo onzorgvuldig met privégegevens omgaan, verboden moet worden om nog zulke gegevens te verwerken, zei het CDA-Kamerlid Omtzigt tegen de NOS.

Oppositie

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen dat bedrijven die laks omgaan met gevoelige informatie, hoge boetes kunnen krijgen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Dat instituut wil die bevoegdheid ook krijgen. PvdA-Kamerlid Kuiken noemt het "schandalig" dat overheid en bedrijven zo laks omgaan met gevoelige informatie.

Regeringspartij VVD wil eerst weten wat er precies is gebeurd. "Als nu blijkt dat de regels zijn overtreden, sluit ik niet uit dat er voor zulke berdijven sancties moeten komen," zegt het VVD-Kamerlid Straus.

De SP ziet in het lek bewijs voor de stelling dat het kabinet niet op grote schaal medische gegevens moet opslaan, zoals in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). De oppositiepartij eist dat zo'n lek nooit meer mag voorkomen.

Kamerbrief

Minister Schippers zegt in een reactie dat ze de gevraagde brief dinsdag zal sturen. "Het lekken van gegevens is nooit goed, en we moeten kijken wie precies verantwoordelijk is", zegt zij. Schippers vindt het ook belangrijk om de mening van het College Bescherming Persoonsgegevens te horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl