NOS NieuwsAangepast

Koninklijke trein rijdt vandaag

Het komt niet vaak voor, maar vandaag reist koningin Beatrix met de trein. Met haar eigen trein wel te verstaan, want Beatrix heeft een eigen treinstel.

Ze gaat daarmee naar de Floriade in Venlo, samen met haar gast, de Turkse president Gül die hier op staatsbezoek is.

De trein wordt zelden ingezet. De laatste keer was twee jaar geleden en toen was het nog noodgedwongen ook. Beatrix moest toen naar Denemarken, maar kon niet met het vliegtuig, omdat de IJslandse aswolken het luchtverkeer in de war stuurden.

Pr-instrument

Wie de trein vandaag wil zien, moet goed kijken, want het gaat om maar één rijtuig dat zich nauwelijks onderscheidt als koninklijke trein. "Hij lijkt op een gewone intercity", zegt Ben Speet, die enkele boeken heeft geschreven over koninklijke treinen.

Het voertuig is in geel en blauw geschilderd. Het blauw is iets dieper dan we gewend zijn van de NS-treinen. Een bijzonderheid is een kroontje op de zijkanten.

Van binnen ziet de trein er niet bijzonder uit, zegt Speet. "Beatrix heeft zich in de jaren 90 zelf met de inrichting bemoeid en heeft het heel sober gehouden. Net als de vorige koninklijke trein, die van Juliana en Bernhard. Die werd alleen gebruikt om naar de wintersport te reizen."

Sultans

Vroeger was dat wel anders, toen vorsten zich graag met hun eigen trein lieten vervoeren. "De trein werd uitgevonden in een tijd dat er weinig contact was tussen de heersers en het volk. Het werd een pr-instrument voor koningen en keizers", zegt Speet.

"De koninklijke rijtuigen van vroeger zagen er luxe uit en waren niets minder dan een statussymbool. De eerste die er een aanschafte, was de Britse koningin Victoria. De keizers van Oostenrijk-Hongarije en Duitsland volgden snel."

In Nederland maakten koningin Emma en koningin Wilhelmia vaak gebruik van hun persoonlijke trein. Later kocht Wilhelmina enkele Spyker-limousines waarmee ze door het koninkrijk reisde.

President Gül moet het zonder eigen trein stellen, maar hij zal het fenomeen zeker kennen, denkt Speet. "De Ottomaanse sultans hadden ook heel fraaie voertuigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl