NOS NieuwsAangepast

Nieuw cultureel fonds gelanceerd

Museum Boijmans van Beuningen, Museum TwentseWelle en fotografiemuseum FOAM krijgen als eerste musea geld van het nieuwe Blockbusterfonds. De instellingen gaan met het geld onder meer tentoonstellingen organiseren.

Het fonds werd vanavond gelanceerd in aanwezigheid van premier Rutte, die het eerste toegangskaartje kreeg uitgereikt. Ook staatssecretaris Zijlstra van Cultuur was in de Haagse Statenzaal aanwezig.

57,5 miljoen euro

Aan het Blockbusterfonds betalen de BankGiroLoterij, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation mee. De partners storten ieder jaar anderhalf miljoen euro in het fonds. De bijdrage van de BankGiroLoterij kan oplopen tot 10 miljoen per jaar. Op die manier kan het fonds de komende vijf jaar tot 57,5 miljoen euro uitkeren.

Joop van den Ende

Het fonds is een initiatief van Joop van den Ende, die het kabinet vorig jaar opriep om jaarlijks 100 miljoen euro in een fonds voor culturele evenementen. Van den Ende zegt dat het organiseren van zulke evenementen genoeg toeristen trekt om de investering terug te verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl