NOS NieuwsAangepast

Kale muis krijgt mensenhaar

Goed nieuws voor kalende en grijzende mannen. Japanse wetenschappers hebben op een kale muis levend mensenhaar laten groeien met behulp van haarstamcellen die ze onder de huid van de muis transplanteerden.

Ook slaagde het onderzoeksteam erin om haar in de gewenste kleur te maken, door een bepaald type stamcellen in het mengsel op te nemen. Bovendien zijn de haren blijvend. Ze zijn vergroeid met de huid, dus als ze worden uitgetrokken, groeien ze weer terug.

Snorharen

De wetenschappers waren aanvankelijk 'simpel' begonnen met stamcellen van andere volwassen muizen. Die gebruikten ze om weefsel te maken dat ze onder de huid van een kale muis transplanteerden.

Binnen drie weken groeide er haar uit het haarzakje. Met de techniek lieten ze ook snorharen groeien.

Niet goedkoop

Binnen drie jaar hopen de wetenschappers de techniek op mannen te kunnen testen. Binnen tien jaar zou de behandeling klaar moeten zijn voor algemeen gebruik.

Het is nog niet duidelijk hoe natuurlijk het haar eruit gaat zien, hoe lang de behandeling duurt en hoe veilig het is. Ook zal de kuur niet goedkoop zijn. Naar verwachting gaat de stamcelbehandeling duizenden euro's kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl