NOS NieuwsAangepast

Superman-cheque geveild

De cheque waarmee uitgeverij DC Comics de rechten kocht voor de strip Superman is op een Amerikaanse website geveild voor 120.000 euro. De veilingmeester noemde het kavel "een van de belangrijkste stukken in de popcultuur".

"Zonder deze cheque zou er geen Superman zijn geweest, maar ook geen Batman, Wonder Woman, Spider-Man, X-men, al die figuren die ontstonden toen het begrip 'superheld' werd geïntroduceerd door Superman", zegt veilingmeester Vincent Zurzolo van ComicConnect.com.

Superman werd begin jaren 30 bedacht door schrijver Jerry Siegel en tekenaar Joe Shuster. De strip verscheen voor het eerst in druk in de eerste editie van Action Comics in april 1938.

Rage

Zoals toentertijd gebruikelijk was, hadden Siegel en Shuster eerder de rechten op hun schepping overgedragen aan de uitgever, voor 130 dollar. Wat ze toen nog niet konden bevroeden was dat Superman een rage zou worden en een miljardenindustrie zou voortbrengen. De transactie was blijkbaar zo'n routineklus voor de uitgever, dat de naam van Siegel verkeerd werd gespeld, als Seigel.

Later zouden Siegel en Shuster naar de rechter stappen om meer geld van DC Comics te eisen. Die strijd over de royalty's duurt nog altijd voort.

Weggegooid

De originele cheque werd in 1973 weggegooid door DC Comics, maar een medewerker begreep het belang ervan en viste hem uit het afval. Bijna veertig jaar lang bewaarde de medewerker het document in een bureaulade, tot de veiling vorige maand van start ging.

Om de waarde ervan te bepalen zocht ComicConnect contact met Stan Lee, de schepper van Spider-Man en de Hulk. Hij schatte dat "alles minder dan 100.000 dollar een koopje is".

Dat bedrag werd makkelijk gehaald doordat twee fans tegen elkaar opboden. Wie de cheque uiteindelijk heeft gekocht, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl