NOS NieuwsAangepast

'Veel misbruik achterstandsgeld'

Basisscholen sjoemelen met overheidsgeld voor achterstandsleerlingen. Dat staat het jaarlijkse onderwijsverslag van de inspectie.

Uit steekproeven van de Onderwijsinspectie (.pdf) blijkt dat scholen dit jaar ongeveer 50 miljoen euro ten onrechte hebben gedeclareerd. Minister Van Bijsterveldt stuurt binnenkort een brief naar de Tweede Kamer waarin een grondig onderzoek wordt aangekondigd.

Basisscholen krijgen extra geld voor leerlingen met laag opgeleide ouders. De gegevens daarover moeten schoolbesturen zelf verzamelen en doorgeven aan het ministerie van Onderwijs.

Verdrievoudigd

Volgens de inspectie komt het geregeld voor dat scholen extra geld opstrijken door ouders opzettelijk een lage opleiding toe te dichten. In 2009 werd er voor zo'n 26 miljoen euro gefraudeerd, nu is dat meer dan verdrievoudigd, zegt de inspectie.

De foute opgaves zijn volgens de inspecteurs niet het gevolg van de ingewikkelde regels waarmee de scholen te maken hebben. Er zijn gevallen bekend van schoolbesturen die op de vingers zijn getikt, en die daarna gewoon zijn doorgegaan met valse aangiftes, zegt inspecteur-generaal Roeters in de krant.

Een woordvoerster van Van Bijsterveldt zegt dat het belangrijk is dat belastinggeld terechtkomt bij de achterstandsleerlingen voor wie het bedoeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl