NOS NieuwsAangepast

Debat verplichte anticonceptie

Het kabinet wil dat er een maatschappelijk debat komt over verplichte anticonceptie. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil dat een "hooggeplaatst orgaan" deze discussie gaat leiden. Dit maakte ze in de Tweede Kamer bekend. "Het is een goed moment om dat te doen," aldus de staatssecretaris.

Aanleiding is het pleidooi voor verplichte anticonceptie van Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij vindt dat er een wettelijke regeling moet komen voor gedwongen anticonceptie voor verslaafden, psychiatrische patiënten en verstandelijke gehandicapten. Nu sterven er jaarlijks naar schatting 50 kinderen door mishandeling.

Samenleving

"Het is tijd om als samenleving te kijken wat onze opvattingen zijn. Ik ben blij dat het door Van Vollenhoven op de agenda wordt gezet," aldus de staatssecretaris. Het is nog onbekend welk instituut de discussie moet gaan opzetten. In 2002 heeft de Gezondheidsraad een onderzoek gedaan naar het onderwerp. Destijds kwam de Gezondheidsraad tot de conclusie dat gedwongen anticonceptie haaks staat op het recht op zelfbeschikking.

De staatssecretaris krijgt van verschillende kanten, zoals de rechterlijke macht en de jeugdzorg, signalen dat er nu behoefte is aan duidelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl