NOS NieuwsAangepast

Palestijnen in hongerstaking

Meer dan duizend Palestijnse gevangenen in Israël hebben aangekondigd dat ze in hongerstaking gaan. Ze doen dat voor onbepaalde tijd uit protest tegen de omstandigheden waaronder ze gevangen zitten.

Het gaat om een groep van 1200 Palestijnen. Nog eens 2300 Palestijnen in Israëlische gevangenissen zijn van plan om een dag niet te eten.

Met hun actie protesteren de gevangenen vooral tegen een Israëlische wet die het mogelijk maakt gevangenen zonder aanklacht en zonder uitzicht op een proces vast te houden. Die periode mag in beginsel een half jaar duren, maar kan steeds worden verlengd. Zo'n 300 Palestijnen zitten zonder aanklacht vast.

De gevangenen willen ook dat Palestijnse leiders uit de isoleercel worden gehaald. Verder vragen ze om toegang tot hoger onderwijs en televisieprogramma's. Ook de nachtelijke doorzoekingen van cellen en de uitgebreide controle van bezoekende familieleden zijn de Palestijnen een doorn in het oog.

'Dag van de Gevangenen'

Het is vandaag in de Palestijnse gebieden de 'Dag van de Gevangenen', een dag waarop solidariteit met gevangenen wordt betuigd. Momenteel zijn acht Palestijnse gevangenen in hongerstaking, vier van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Hongerstakingen zijn populair geworden sinds de Palestijn Khader Adnan een hongerstaking hield van 67 dagen. In februari beëindigde hij zijn hongerstaking. Hij had tot dat moment nooit een aanklacht gehoord en ook was er geen uitzicht op een proces. Israël laat hem vandaag vrij, na druk van mensenrechtenorganisaties in Israël en daarbuiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl