De Nederlandse terreurverdachte Sabir K. mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Hoge Raad besloten.

K. werd in 2010 opgepakt in Pakistan en in april 2011 op een vlucht naar Nederland gezet. Daarna werd K. in de VS aangeklaagd voor het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Hij zou in 2010 samen met al-Qaida-leden een plan hebben gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een basis van de VS in Afghanistan. Nadat hij was opgepakt is hij naar eigen zeggen gemarteld. Volgens hem waren Amerikaanse functionarissen betrokken bij de martelingen.

Beroep

In oktober vorig jaar oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat K. uitgeleverd mocht worden aan de VS. De terreurverdachte ging in beroep tegen dat besluit. Hij vindt onder meer dat de rol van de VS tijdens zijn gevangenschap in Pakistan beter onderzocht had moeten worden.

Volgens de Hoge Raad heeft de rechtbank in Rotterdam terecht bepaald dat K. uitgeleverd mag worden. Er waren geen aanwijzingen dat Amerikaanse functionarissen betrokken waren bij martelingen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beslist nu of Sabir K. wordt uitgeleverd aan de VS.

STER reclame