"Ze zeggen dat ik gek ben, maar ik heb de meest spectaculaire aanslag gepleegd in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog." Dat zei Anders Breivik in zijn verklaring over de aanslagen in Oslo en op Utoya vorig jaar. Vandaag is de tweede dag van het proces tegen hem. Breivik heeft een verklaring van dertien A4'tjes voorgelezen.

Breivik zei dat hij de aanslag opnieuw zou plegen als hij de kans kreeg. Hij vindt dat hij handelde uit goedheid en niet uit boosaardigheid. "Als wij als militante nationalisten de Arbeiderspartij kunnen overtuigen te veranderen door 77 mensen te executeren, dan draagt dat bij aan het behouden van onze waarden, onze cultuur en het voorkomt een burgeroorlog."

Vrijspraak

De massamoordenaar vindt zijn motief om die reden rechtvaardig. "22 juli was om het inheemse volk te beschermen, onze cultuur te beschermen. Ik acht mij niet schuldig, ik vraag om vrijspraak."

Volgens Breivik had de Noorse bevolking gevraagd moeten worden of zij een multiculturele samenleving wil hebben. "Accepteren jullie het dat Noren nooit is gevraagd of ze een minderheid in hun eigen hoofdstad en later in eigen land willen worden?"

Ophef

Breivik haalde regelmatig zijn manifest aan, onder meer de passages waarin staat dat moslims in Noorwegen en Europa de sharia willen invoeren. "Moslim-enclaves zijn net zo agressief als kanker en zullen de macht overnemen. Is dat nou zo moeilijk om te begrijpen?", zei hij.

Halverwege Breivik's verklaring was er ophef over de duur van zijn verhaal. De advocaten van nabestaanden vonden dat Breivik te lang aan het woord was. De rechter vroeg hem tussendoor ook regelmatig of hij "nu klaar was". Uiteindelijk kreeg Breivik toestemming om alle pagina's voor te lezen.

STER reclame