NOS NieuwsAangepast

Scheepswerf Grave toch ten onder

De scheepswerf in het Brabantse Grave gaat alsnog ten onder. Het bedrijf vraagt uitstel van betaling aan. Zestig mensen verliezen daardoor hun baan. Dat heeft directeur Rob van Kessel bekendgemaakt in Goedemorgen Nederland.

Vorige week leek de werf gered, omdat de gemeente bereid was de bouw van twee lange schepen te gedogen, terwijl daarvoor geen vergunning was aangevraagd. Maar de toezeggingen van de gemeente waren toch te vaag om een opdracht van tientallen miljoenen euro's aan te nemen, aldus Van Kessel.

Officieel mogen de schepen niet langer zijn dan 110 meter, maar Grave zou de bouw van twee passagiersschepen van 135 meter gedogen. Het gedoogplan van de gemeente noemt Van Kessel een "schijnoplossing" die juridisch niet houdbaar is. Een bestuursrechter zou het als onrechtmatig beoordelen, en als dat dat tijdens de bouw gebeurt, nog veel grotere problemen tot gevolg hebben.

Teleurgesteld

Volgens wethouder Eric Daandels is er geen vergunning aangevraagd voor het bouwen van schepen groter dan in het huidige bestemmingsplan staat. "Als er een wens is om grotere schepen te bouwen, dan moet de directie van de scheepswerf daar ook de normale actie in nemen. Dat is van hun kant nooit gebeurd."

De gemeente is teleurgesteld en begrijpt niet waarom dat de scheepswerf uitstel van betaling heeft gevraagd. Volgens wethouder Eric Daandels zou de werkgelegenheid met het plan voor twee jaar gewaarborgd zijn. Daarna zou Grave met de directeur om tafel gaan voor een structurele oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl