Gevangenen moeten binnen de gevangenismuren meer doen om geld te verdienen. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil de bestaande werkregels voor gedetineerden veranderen. Gemotiveerde gevangenen kunnen meer gaan verdienen en wie er met de pet naar gooit, kan de hele dag op zijn cel blijven zitten.

Niets uitvoeren

Gevangenen werken nu gemiddeld zo'n 20 uur per week voor 76 cent per uur. In de praktijk komt het voor dat gevangenen wel naar de werkruimte gaan, maar niets uitvoeren. Dat gebeurt zeker als ze genoeg geld op hun rekening hebben. Gedetineerden mogen 1100 euro "van buiten" op hun rekening hebben.

Teeven wil dat gevangenen nog maar 20 euro per week op hun rekening mogen hebben. Daar kan dan de huur van de televisie en een telefoonkaart van worden gekocht. Wie in de gevangeniswinkel meer wil kopen, bij voorbeeld sigaretten, moet daarvoor werken.

Verdienen

Gevangenen krijgen ook de mogelijkheid om moeilijker werk te doen en kunnen daarvoor drie keer zoveel verdienen. Er kan ook meer dan 20 uur gewerkt worden en er worden vakopleidingen aangeboden.

"Gemotiveerde gedetineerden komen in aanmerking voor meer en ingewikkelder vakwerk dan gedetineerden die er met de pet naar gooien," schrijft Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. "We willen gedetineerden stimuleren hun best te doen."

STER reclame