NOS NieuwsAangepast

Rechter proces Breivik weggestuurd

De rechtbank in Oslo heeft besloten dat een lekenrechter in het proces tegen Anders Breivik vervangen wordt. De rechter kwam in opspraak nadat bekend was geworden dat hij vorig jaar op Facebook schreef dat Breivik de doodstraf moet krijgen.

Het Openbaar Ministerie, de advocaten van de slachtoffers en de advocaten van Breivik wilden dat de lekenrechter weggestuurd zou worden. Na een korte schorsing gaf de rechtbank gehoor aan die oproep. Een vervanger neemt nu de vrijgekomen plaats in. Het proces is daardoor met een uur vertraging doorgegaan.

Motieven

De rechtszaak in Oslo wordt geleid door vijf rechters. Drie van hen zijn lekenrechters. Dat zijn burgers die in het dagelijkse leven geen rechter zijn. De rechters beslissen samen of Breivik schuldig wordt bevonden en welke straf hij in dat geval krijgt.

Breivik mag vandaag op de tweede dag van het proces uitleggen wat zijn motieven waren voor de massamoord vorig jaar. Die uitleg wordt niet op tv uitgezonden. De rechters willen zo slachtoffers en nabestaanden behoeden voor alle details die aan bod komen. Ook willen ze Breivik niet het podium geven om zijn ideeën te verspreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl